פניתם לבנק לבקש הלוואה, והבנק ביקש מכם אישור להסתכל על נתוני האשראי שלכם בבנק ישראל.
אך מי הוא בדיוק בנק ישראל ומה הם אותם נתוני אשראי עליהם הבנקים וגופי המימון מסתמכים?
הכנו לכם מדריך קצר שיעזור לכם להבין יותר על בנק ישראל, בדיקת BDI ודירוג אשראי.
בנק ישראל הינו הבנק העיקרי של מדינת ישראל הוא זה שמנהל, מנפיק ומייצב את השקל הישראלי.
בנק זה הוא גם זה שמוריד רגולציות ומחירים לבנקים פרטיים, וקובע את הריבית הראשונית בעת קבלת ההלוואה- ריבית הפריים.
מה היא ריבית פריים?
ריבית פריים או ריבית ממוצעת בסיסית בחח"ד הינו שער הריבית המשמש כבסיס ראשוני לתמחור עסקאות פיננסיות בנקאיות כגון: הלוואה, פיקדונות, ריביות וכו'.
כלומר במידה ואתם לוקחים הלוואה, הריבית אותה תשלמו תהיה מורכבת מ2 סוגים: ריבית פריים וריבית פרטית- שהולכת אל הבנק עצמו. ברוב המקרים ריבית הפריים היא הריבית הנמוכה מבין השתיים.
נכון להיום ריבית הפריים עומדת על 1.6% מתוכה 0.1 הולך לבנק ישראל ועוד 1.5% הולך לבנקים המסחריים.
נכון, ריבית הפריים כיום נחשבת נמוכה -אך אין בהכרח תישאר הריבית אטרקטיבית למשך זמן רב: אירועים גדולים וקטנים כאחד בשוק הכלכלי יכולים לגרום לריבית הפריים לעלות, לא מדובר רק על מצב השוק הישראלי (אינפלציה ועליית מחירים)
כמו כן מטבעות חוץ אחרים הינם בעלי יכולת השפעה על השוק הישראלי מה שיכול גם כן להשפיע על ריבית הפריים, מטבעות כמו: דולר ויורו בהם מתבצעים בעיקר חליפין בעלי משמעות גבוה לבנק ישראל- מה שיכול להשפיע על חוזק השקל הישראלי.
קיימת הסכנה שככל שירד ערך השקל הישראלי יעלו המחירים בשוק בניהם הריביות אותם אנחנו משלמים, מה שיכול להוביל להתמוטטות כלכלית של אזרחים רבים בישראל.
מהו מאגר נתוני האשראי של בנק ישראל?
בשנת 2019 הוקם מאגר נתוני אשראי בבנק ישראל. מדובר על מאגר מידע המאגד בתוכו מידע פיננסי על כל אזרח מעל גיל 18, מאגר זה מתבסס על המידע הנצבר בתוכו בעשור האחרון ממקומות שונים בניהם: בנקים, גופי מימון חברות אשראי ומערכות מידע שונות.
כל המידע המצטבר על כל אזרח מתאגד לדו"ח הנקרא דו"ח אשראי צרכני או דו"ח נתוני אשראי.
ומשם מחליטה מערכת נתוני האשראי על הקמת 2 ציונים ייחודיים לכל אזרח: ציון בידיאי ודירוג אשראי.
ציונים אלו הם אלו שיקבעו האם תקבלו הלוואה, משכנתא, מימון לרכב ובאילו תנאים.
מאגר נתוני האשראי מתעדכן כל 3-10 שנים כך שבמידה ואתם רוצים לקחת משכנתא או הלוואה חשוב שתוודאו כי לא צברתם בעשור האחרון נתוני אשראי שליליים.
ככל שתצברו יותר נתוני אשראי שליליים (צ'קים חוזרים, אי עמידה בתשלום הלוואה, חובות, פשיטת רגל ועוד) דירוג האשראי שלכם יפגע וציון הBDI שלכם יהפוך להיות שלילי- מה שיקשה עליכם משמעותית להתנהל מול הבנק.
חשוב להבין כי נתוני אשראי שליליים גורמים לבנקים ולגופי המימון להאמין כי אין ביכולת האזרח לעמוד בהתחייבויות עתידיות וזאת בעקבות ההתנהלות שלו בעבר.
חשוב לציין כי כמו בכל מאגר גם במאגר נתוני האשראי של בנק ישראל קיימים טעויות רבות ועל כן נחסמים אזרחים רבים מקבלת הלוואה ומשכנתא ללא סיבה ממשית.
אנו בחברת קרדיט קלין מתמחים בתיקון נתוני אשראי שליליים, שיפור דירוג אשראי ותיקון BDI שלילי.
לפרטים נוספים וייעוץ חינם חייגו עכשיו: 03-3752244
- מיהו בנק ישראל?
סגור לתגובות.