האזינו עכשיו:
לשכת הבי די אי (BDI) היא לשכת אשראי שמונתה לכך על ידי משרד האוצר. תפקידה הוא לדרג את נתוני האשראי של אזרחי ישראל בהתאם למודל שהיא פיתחה. בישראל יש שלוש לשכות אשראי ולשכת בי די אי היא רק אחת מהן. למרות זאת, היא המפורסמת שבהן ורבים מכנים את דו”ח דירוג האשראי כדו”ח בי די איי.
מי הם לשכת הבי די איי ויתר לשכות האשראי שבישראל?
על פי חוק נתוני האשראי בישראל, כל אזרח ישראלי מעל גיל 18 צובר נתונים פיננסים על שמו. כך כל תנועה בחשבון הבנק מתועדת ומועברת למאגר מידע אותו הקים משרד האוצר במטרה להנגיש את המידע האשראי לגופים הפיננסיים השונים ולייצר שקיפות נתונים. הנתונים נאגרים במערכת נתוני האשראי הממשלתית, אליה יש גישה אך ורק ל-3 לשכות אשראי שמונו לכך על ידי משרד האוצר ותפקידן הוא לדרג את הנתונים באופן פרטני, לכל אזרח ישראלי. כל 3 לשכות האשראי מתבססות על אותם הנתונים, אך לכל אחת מהן מודל אחר לחישוב הדירוג ולכן, כל אזרח ישראלי יכול לקבל 3 דירוגי אשראי, מכל לשכת אשראי. מי הם לשכת הבי די אי? אחת מלשכות האשראי!
שמות לשכות האשראי בישראל:
- דן אנד ברטסטריט
- קו מנחה
- בי די אי
על מי מהם שמעתם? מן הסתם השם BDI, הוא המוכר מבין כולם. ההתנהלות מול לשכת בי די אי היא הקלה מבין כולם ולכן מרבית האנשים בוחרים להיעזר בה לקבלת דירוג אשראי. וכך, לדו”ח דירוג האשראי אנשים קוראים דו”ח בי די אי.
למה צריך דירוג אשראי?
הדירוג משקף את מצבו הכלכלי של המדורג. ככל שההתנהלות הכלכלית תקינה וטובה יותר, כך הדירוג יהיה גבוה בהתאם. התנהלות כלכלית לא תקינה ואי עמידה בהתחייבויות, תוביל לדירוג נמוך. כאשר גורם מימון מקבל בקשה להלוואה, הוא פונה לבדוק את דירוג האשראי של הפונה. אם הוא רואה שהדירוג נמוך, הוא מבין שהסיכון הנלווה למתן הלוואה במצב כזה הוא גבוה וכך, הוא מתמחר את ההלוואה בריבית יקרה או אפילו מסרב לאשר את ההלוואה… לא לחינם חשוב לשמר את דירוג האשראי במצב טוב. דירוג אשראי גבוה מאפשר לקבל תנאי הלוואה נוחים ומשתלמים.
מה עושים כדי לשפר את דירוג האשראי?
אם אתם מגלים שדירוג האשראי שלכם הוא לא כמו שהייתם רוצים, כדאי שתכירו את הדרכים בהם ניתן לשפר את הדירוג. כי את דירוג האשראי ניתן לשפר באמצעים שונים:
בדיקת דו”ח נתוני האשראי
לפני הכל חשוב להבין כי הדירוג מתבסס על נתונים. ולכן, כדי לבדוק את הנתונים יהיה עליכם להדפיס את דו”ח נתוני האשראי שלכם. הדו”ח הוא חינמי וניתן להפיק אותו דרך אתר בנק ישראל באזור האישי. הדפיסו את הדו”ח ועברו שורה אחר שורה אחר הנתונים. האם מדובר בנתון שגוי? האם ניתן לשפר את הנתון לפעמים הבאות? מה גורם לנתון השלילי להופיע? ניתוח הנתונים יקל על יתר התהליך.
שיפור ההתנהלות הכלכלית
גיליתם נתון שלילי , עכשיו תדעו שמדובר בנתון שמוריד את דירוג האשראי ותדעו להימנע ממנו. זה יכול להיות תשלום חובות מאוחרים, אי עמידה בתשלום הוראות קבע, חריגה בחשבון הבנק ועוד.
תיקון מידע שגוי
נתונים עלולים להיות שגויים ובמקרה כזה ההמלצה היא לפנות ללשכת האשראי ולהגיש בקשה לתיקון הרישום השגוי.
מחיקת נתוני אשראי
יש כאלו הבוחרים למחוק את נתוני האשראי אך חשוב לזכור שמדובר בפעולה רבת משמעות והיא לא תמיד יעילה. פנו לקרדיט קלין מומחים בתחום כדי לשפר את דירוג האשראי שלכם במקצועיות.
- מי הם לשכת הבי די אי